joi, 18 noiembrie 2010

Centrul Cultural Francez

Sute de oameni trec zilnic pe Bulevardul C.

D. Loga, şi văd o clădire veche ce îşi are locul acolo de peste 120 de ani. La prima vedere clădirea nu reprezintă nimic, dar dacă ai curiozitatea să intrii ai să vezi că această îţi va spune povestea vieţii ei. De la sediu al Securităţii la Muzeu de Artă şi reşedinţa pentru Nicolae Ceauşescu, ajunge să fie în zilele noastre sediul Centrului Cultural Francez.


“Fiind singurul Centru Cultural de această coloratură din judeţul Timiş, contribuie intensive la promovarea francofoniei, prin cursuri de limbă franceză care pot fi generale sau de specialitate, cooperare culturală, ştiinţifică şi tehnică precum şi acţiuni lingvistice şi educative” afirmă Ingrid Diac, secretar cultural.


Mulţi sunt cei care se întreabă ce ar putea găsi, interesant, în acest loc, iată câteva din motivele pentru care membri centrului va sfătuiesc să le călcaţi pragul: “Noi gazbuim o şcoală franceză destinată în special copiilor expatriate, responsabil misiune culturală. Mediatecă Andre Francois o fost creaţă odată cu Centrul şi număra în prezent până la 6000 de înscrişi. Această pune la dispoziţia publicului aproximativ 15.000 de documente, cărţi, reviste, CD-uri şi DVD-uri. În ceea ce priveşte ordonarea elementelor care compun Mediatecă, recent s-a înfiinţat un program ecologic denumit Centre de Resource de la Education de la Environment (C.R.E.E) cu stătut separat” , ne declară Mărie Perronnet.


Conducerea Centrului se mândreşte cu proiectele desfăşurate în decursul a celor 20 de ani de activitate. Dintre aceste proiecte putem enumera: Contribuţia la dezvoltarea locală a secţiilor bilingve, elaborarea unui plan de formare continuă a profesorilor se desfăşoară concursuri propuse de Ministerul Francez de Afaceri Externe şi Europene sau de anumite organizaţii internaţionale. Câteva exemple de astfel de concursuri ar fi: Allons on France; Le mot d’Or, Le Prix du jeune journaliste francophone...


Festivalul Filmului Francez, Şur Exposition, StradArt să fie oare cela mai importante evenimente desfăşurate de CCF? Doar publicul poate confirma sau infirma acest fapt. Cert este că aceste evenimente se desfăşoară la nivel naţional şi se bucură de sprijinul întregii reţele, Centrul Cultural de la Iaşi şi Centrul de la Cluj.

Bugetul tuturor activităţilor desfăşurate de CCF a fost în trecut asigurat doar de Ministerul de Externe, iar în prezent este asigurat parţial de sponsori, o altă parte de bugetari şi prin autofinanţare.

Activităţile desfăşurate, evenimentele găzduite şi realizate de la înfiinţare până în prezent au contribuit la dezvoltarea şi afirmarea Timişoarei şi a regiunea Banat. Că şi celelalte centre culturale franceze din România, CCF, este o instituţie diplomatică a statului francez şi este subordonată Ambasadei Franţei de la Bucureşti. Acţiunile desfăşurate de acesta se înscriu într-o strategie de cooperare cu partenerii locali.


Toate examenele se organizează în conformitate cu normele europene şi sunt în subordinea Centrului de Studii Pedagogice din Paris. În urmă acestor examene se pot obţine: diplomă aprofundata de limbă franceză (D.A.L.F.) sau diplome C.C.I.P eliberate de Cameră de Comerţ şi industrie din Paris. Activităţile centrului sunt susţinute de formatori din Frântă şi sunt dedicate persoanelor de toate virstele.



Deasemenea, încă alte opt judeţe ale României găzduiesc o antenă a Serviciului de Cooperare şi de Administraţie Culturală (S.C.A.C): Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Vîlcea.

Toate acestea contribuie la dezvoltarea României în plan cultural, la nivel naţional cât şi la nivel internaţional.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu